Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Γνωρίζω το σώμα μου-Σεξουαλική κακοποίηση

Με αφορμή το μάθημα της Μελέτης "Γνωρίζω το σώμα μου" ασχοληθήκαμε με τις διαφορές και τα κοινά που υπάρχουν στο σώμα των αγοριών και των κοριτσιών. Ακολούθησαν τα αναμενόμενα πειράγματα, αλλά αποφασίσαμε να πάρουμε σοβαρά το θέμα και να λύσουμε τις απορίες μας!

Αρχικά ασχοληθήκαμε με ένα puzzle, στο οποίο έπρεπε να συναρμολογήσουμε το σώμα από ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι.
Σε εκτυπώσιμη μορφή το παζλ ΕΔΩ
Διαπιστώσαμε τις διαφορές αγοριών και κοριτσιών στην παραπάνω εικόνα και μετά ζωγραφίσαμε και κόψαμε τα κομμάτια. Σημειώσαμε επίσης με ένα βελάκι ποιο από τα δύο σώματα μοιάζει με το δικό μας.

 Σ'αυτό το σημείο στο θρανίο υπήρχε μόνο ένα χρώμα (πορτοκαλί ή ροζ) για το σώμα, ώστε να αποφύγουμε τον πειρασμό να "ντύσουμε" το αγοράκι και το κοριτσάκι.
Έτσι όμως δε θα υπήρχε πλέον κανένα νόημα για το μάθημα! Αυτό που θέλαμε ήταν να λύσουμε τις απορίες μας και όχι να τις καλύψουμε!      


 Αυτή η δραστηριότητα ήταν ένα από τα πιο σημαντικά βήματα, στην οποία έπρεπε να αφιερώσουμε αρκετή ώρα, ώστε να μας φύγει η ντροπή και να αρχίσουμε να εξοικειωνόμαστε σιγά σιγά με το ανθρώπινο σώμα. 


 Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε 3 βιντεάκια από τη σειρά
το "Δέντρο της Ζωής"(από το ιστολόγιο Ποδήλατο):
"Τα αγόρια",
"Τα κορίτσια" και
"Οι σπόροι της ζωής".
[Το «Δέντρο της ζωής» είναι μία σειρά η οποία δημιουργήθηκε στη Γαλλία το 1991-1992 για τη σεξουαλική ενημέρωση των παιδιών ηλικίας 4 έως 12 ετών. Στην Ελλάδα διανεμήθηκε παλαιότερα από την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» σε βιντεοκασέτες.
Η σειρά είναι χωρισμένη σε 3 ενότητες,ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. ]

Πριν όμως απ' αυτά, έγινε μία εισαγωγή στο θέμα του γενεαλογικού δέντρου και τι σημαίνει αυτό για τον καθένα μας, καθώς και στις μορφές της οικογένειας (παιδιά με τους δύο γονείς, παιδιά με χωρισμένους γονείς και υιοθετημένα παιδιά).
"Το γενεαλογικό δέντρο"

"Οι μορφές οικογένειας"

"Τα αγόρια"

"Τα κορίτσια"

"Οι σπόροι της ζωής"

Τα παιδιά παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα βιντεάκια και λύθηκαν αρκετές από τις απορίες τους. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις που τους εξηγούσα διάφορα πράγματα και έμπαινα μπροστά από την εικόνα, υπήρχαν διαμαρτυρίες και ήμουν μάλλον...ενοχλητική!:)

Επίσης, μιλήσαμε για το θέμα της παιδικής κακοποίησης, διαβάζοντας το παραμύθι
"Ο Κίκο και το Χέρι" και ενημερωθήκαμε για τον Κανόνα του εσώρουχου.


Επίσης ιδιαίτερα κατατοπιστική είναι η ιστορία κινουμένων σχεδίων "Το μυστικό της Νίκης" που έχει στόχο την ενημέρωση για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. (Δυστυχώς δεν προλάβαμε να το δούμε κατά τη διάρκεια του δίωρου, είναι όμως κάτι που θα γίνει με την πρώτη ευκαιρία.)

[Περισσότερες πληροφορίες για να γνωρίσουμε το σώμα μας μπορούμε να βρούμε στο: